Οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν την καριέρα που επιθυμούν
Διαβάστε το άρθρο της Agata Jakoncic, Managing Director MSD Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ειδικό αφιέρωμα “Leading Women in Business 2024” της ICAP CRIF.
Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδραματιστεί σημαντικές αλλαγές στον τομέα της γυναικείας ηγεσίας. Οι γυναίκες βγαίνουν στο προσκήνιο, διεκδικώντας ενεργά όχι μόνο την ίση εκπροσώπηση αλλά και την πλήρη αναγνώριση των ικανοτήτων τους.
Οι γυναίκες διακρίνονται για την ποιότητα που φέρνουν στον εργασιακό χώρο, η οποία βελτιώνει σημαντικά την επιτυχία ενός οργανισμού. Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες για γυναίκες στελέχη, οι γυναίκες προσεγγίζουν την ηγεσία με αυξημένη ικανότητα ενσυναίσθησης, συμπερίληψης και δημιουργίας σχέσεων. Οι γυναίκες ξεχωρίζουν για τις ικανότητες τους σε τομείς όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ανθεκτικότητα, η προσωπική ανάπτυξη, η επίτευξη αποτελεσμάτων, η ακεραιότητα, η ανάπτυξη ανθρώπων και η έμπνευση ομάδων. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις κάνουν να ξεχωρίζουν στους ηγετικούς τους ρόλους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα έχουμε πετύχει ισότητα σε αυτό που ονομάζουμε middle management: οι γυναίκες κατέχουν το 50% των θέσεων στη μεσαία βαθμίδα στελέχωσης της διοίκησης! Aν και αυτό ακούγεται πολύ σημαντικό, ωστόσο τα ποσοστά μειώνονται καθώς ανεβαίνουμε σε υψηλότερες βαθμίδες στην ιεραρχία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις θέσεις μεσαίας βαθμίδας στελέχωσης της διοίκησης, το χάσμα παραμένει, καθώς οι άνδρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις ανώτερες ηγετικές θέσεις, κατέχοντας το 71,7% των θέσεων αντιπροέδρων και το 74,6% των θέσεων ανώτατων στελεχών, σύμφωνα με το Global Gender Gap Report 2023 του World Economic Forum.
Αυτή η διαφορά στις ηγετικές θέσεις δεν υποδηλώνει έλλειψη φιλοδοξίας των γυναικών, κάθε άλλο. Η έκθεση "Women in the Workplace" της McKinsey & Company για το 2024 δείχνει ότι οι γυναίκες σε όλα τα επίπεδα επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, παράλληλα με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Οι γυναίκες εργαζόμενες συχνά μοιάζει να ταξινομούνται σε έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο ηγετικών ρόλων, κατάλληλο για τη μεσαία βαθμίδα στελέχωσης της διοίκησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να καταλήγουν σε ρόλους που δεν πληρώνουν όσο πρέπει και δεν προσφέρουν τις ίδιες ευκαιρίες για προαγωγή.
Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες να ακολουθήσουν την καριέρα που θέλουν και να τους δείξουμε τον δρόμο προς τις ανώτερες ηγετικές θέσεις. Να τους παρέχουμε υποστήριξη, δίκτυα και mentoring, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν την αγορά της οποίας ηγούνται. Θα πρέπει, επίσης, να καθοδηγούμε τις γυναίκες να εστιάζουν σε άλλες δεξιότητες, όπως η στρατηγική επικοινωνία και η διαχείριση δύσκολων συζητήσεων. Να μπορούν να εμπνέουν, να διαχειρίζονται σημαντικούς πελάτες και να ασκούν επιρροή.
Στο φαρμακευτικό κλάδο, το χάσμα των φύλων μειώνεται σταθερά με τα χρόνια. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες υψηλόβαθμες θέσεις και συμβάλλουν σε κρίσιμους τομείς όπως η κλινική έρευνα, η στρατηγική λήψη αποφάσεων και η προώθηση της καινοτομίας. Στην MSD Ελλάδος, η ισότητα των φύλων είναι εμφανής, με πολιτικές που υποστηρίζουν την ίση αμοιβή και σχεδόν ίση αναλογία ανδρών και γυναικών εργαζομένων, ενώ το 50% - 60% των διευθυντικών θέσεων σε μεσαία αλλά και ανώτερα διοικητικά στελέχη κατέχουν γυναίκες – ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για τον κλάδο.