Hero Image

Η δραστηριότητά μας στην Ογκολογία

Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς

Καθώς τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς, ο αγώνας ενάντια στη νόσο γίνεται προσωπική υπόθεση – όχι μόνο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και για εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Εργαζόμαστε με όραμα να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, στον οποίο ο καρκίνος θα θεραπεύεται και δε θα αντιμετωπίζεται απλώς. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε καινοτόμες θεραπείες που επιμηκύνουν και βελτιώνουν την ζωή των ασθενών με καρκίνο.

Εστιάζουμε στην πρόληψη του καρκίνου, στις περιπτώσεις που μπορούμε, και στο να προσφέρουμε στους ασθενείς περισσότερους τρόπους να θεραπεύσουν τον καρκίνο, περισσότερο χρόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Καθένας από εμάς είναι πιθανό πως γνωρίζει κάποιο άτομο στον κύκλο του που είχε κάποια επαφή με την συγκεκριμένη ασθένεια. Όταν κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο, αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι ποια είναι η επόμενη καινοτόμος θεραπεία, αλλά πότε αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ασθενή.

19,3 εκατ.

Παγκοσμίως, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2020) σημειώθηκαν 19.292.789 εκατομμύρια νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ 9.958.133 εκατομμύρια ασθενείς απεβίωσαν εξαιτίας της νόσου2

30,2 εκατ.

Η εκτίμηση είναι ότι το 2040 τα νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 30,2 εκατομμύρια3.

Παγκόσμια Στοιχεία

Οι πέντε πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως2 εξαιρουμένου του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος είναι ο καρκίνος του:

Μαστού
11,7%

2.261.419

Πνεύμονα
11,4%

2.206.771

Προστάτη
7,3%

1.414.259

Παχέος εντέρου
6%

1.148.515

Στομάχου
5,6%

1.089.103

Καρκίνος του Πνεύμονα

Παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα2


Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2020 τα νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο υπολογίζονται σε 64.530 και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου σε 33.1664

Οι πέντε πιο συχνές μορφές καρκίνου, εξαιρουμένου του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος είναι ο καρκίνος του/της4

Πνεύμονα
13,9%

8.960

Μαστού
12%

7.772

Παχέος εντέρου
10,1%

6.529

Προστάτη
9,6%

6.217

Ουροδόχου κύστης
8,7%

5.645

Καρκίνος Πνεύμονα

η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες4

Καρκίνος Μαστού

η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες4

Η έρευνα μας στον καρκίνο

Η ομάδα των ερευνητών και των επιστημόνων της MSD ερευνά την σημασία των γονιδίων, της βιολογίας και του ανοσοποιητικού συστήματος, για να εξελίξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο.

Το έργο μας στην ογκολογία

1.000.000

Ασθενείς θεραπεύονται τα τελευταία πέντε χρόνια με φαρμακευτική αγωγή της MSD

2000+

Κλινικές Δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων και των ογκολογικών μας θεραπειών

30+

Ενδείξεις με υπό έρευνα φαρμακευτικές αγωγές της MSD

Στην MSD δουλεύουμε με στόχο να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών. Στην προσπάθειά μας αυτή στηριζόμαστε στην εμπιστοσύνη των επαγγελματιών Υγείας, με επίκεντρο το αδιάκοπο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Μαίρη Λαμπρούση

Επικεφαλής τμήματος Ογκολογίας

Στην MSD, ο ασθενής αποτελεί τον πυρήνα όλων των ενεργειών μας. Το έργο μας στην ογκολογία αποτελεί βασικό άξονα των δράσεών μας, καθώς δίνουμε την δυνατότητα σε Έλληνες ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, που τους προσφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος

Γιάννης Δημητριάδης

Oncology Lead, Medical Affairs

Previous
Next

Στην MSD Ελλάδος αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για δράσεις που αντιμετωπίζουν ολιστικά τη διαχείριση του καρκίνου, παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ασθενών, μέσα από την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών που:

A. ενδυναμώνουν τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα για τις αναγκαίες στρατηγικές αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου

Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, η MSD Ελλάδος στήριξε την υβριδική εκδήλωση του “Economist Impact” με τίτλο « Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου», υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν την πρόοδο τόσο του Ευρωπαϊκού σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, όσο και τις δράσεις της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο.

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά του 2023

The “Economist Impact” conference “Greece’s agenda to combat cancer”, took place on March 7th 2023, supported by MSD Greece. Key national and international experts discussed where does Europe and Greece stand in the battle against cancer, highlighting the progress of cancer-related actions in Greece, as well as the need for a National Cancer Plan.

Read the 2023 Event Minutes here

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, η MSD Ελλάδος στήριξε την υβριδική εκδήλωση του “Economist Impact” με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά-covid κόσμο», υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Σκοπός της φετινής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν η έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου για την πρόοδο του Ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά και την εθνική στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά του 2022
Economist

Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, η MSD Ελλάδος στήριξε την ψηφιακή εκδήλωση του “Τhe Economist Events” με τίτλο: «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο του πνεύμονα στην μετά κορωνοϊό εποχή», υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδoς (ΕΟΠΕ). Στο πλαίσιο αυτής, παρουσιάστηκε το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα για την περίοδο 2021-2026.

Διαβάστε εδώ τα πρακτικά του 2021

B. βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας

All Can | Changing cancer care together

Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο του 2019 παρουσιάστηκε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή διεπιστημονική Πλατφόρμα All.Can  συ-στρατεύοντας όλους τους εταίρους της Ελληνικής ογκολογικής κοινότητας.  Απώτερος στόχος της All.Can είναι η βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών με καρκίνο και η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα παρακάτω.

Προσφέροντας έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά των ασθενών με καρκίνο και τις οικογένειες τους, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών με την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), παρουσίασε το Νοέμβριο του 2020 τη νέα πλατφόρμα  «Δικαίωμά μου». Η πληροφόρηση αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, τη νομοθεσία, τα γενικά δικαιώματα των ασθενών, τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών, καθώς και τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε επιμέρους δικαιώματος.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φορέα παρακάτω.

Επιστήμη με όραμα: Ανοσο-Ογκολογία

Σήμερα, κάθε μέλος της ομάδας μας εργάζεται με στόχο να επιταχύνει την διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων και να επισπεύσει την αξιοποίηση νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο.

Ανοσο-Ογκολογία

Το Παρελθόν

Την δεκαετία του 1950, οι ερευνητές υποστήριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «περιφρουρεί» τον ανθρώπινο οργανισμό, με σκοπό να εντοπίζει και στη συνέχεια να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Νωρίτερα, το ερευνητικό ενδιαφέρον είχαν προσελκύσει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς ο καρκίνος θεωρούνταν γενετική ασθένεια.

Το Παρόν

Σήμερα, το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μικρο-περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσεται ο καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, μια προσέγγιση γνωστή ως ανοσο-ογκολογία.

Το Μέλλον

Η ανοσο-ογκολογία δύναται να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θεραπεύουν τον καρκίνο με απώτερο στόχο το μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς.

MSD και ανοσο-ογκολογία

>2000

το κλινικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 κλινικές μελέτες σε εξέλιξη παγκοσμίως

>30

με το κλινικό μας πρόγραμμα μελετούμε περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου

50

περίπου 50 είναι οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε για την εξέλιξη του κλινικού μας προγράμματος

Η έμπνευσή μας

Στην MSD πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν με τον καρκίνο και τους φροντιστές τους στο δύσκολο ταξίδι τους.

Η πρόοδος που συντελείται μέσα από το έργο μας στη θεραπεία του καρκίνου, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς:

  • τη συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές δοκιμές
  • την υποστήριξη και συμμετοχή των γιατρών, που πιστεύουν στη σημασία της προαγωγής της θεραπείας των ασθενών μέσω καινοτόμων κλινικών δοκιμών
  • τις οργανώσεις υποστήριξης ασθενών, που στηρίζουν τα άτομα με καρκίνο στο δύσκολο ταξίδι τους


  1. WHO. Διαθέσιμο: https://www.who.int/activities/promoting-cancer-early-diagnosis. Assessed on 17 October 2022
  2. World Health Organization. The Global Cancer Observatory. 2020 World Cancer statistics. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/900-world-fact-sheets.pdf (Last accessed: June 2021)
  3. World Health Organization. The Global Cancer Observatory. Estimated number of new cases from 2020 to 2040, Both sexes, age [0-85+] https://gco.iarc.fr/tomorrow/en/dataviz/isotype (Last accessed: June 2021)
  4. World Health Organization. The Global Cancer Observatory. 2020 Greece Cancer statistics. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/300-greece-fact-sheets.pdf (Last accessed: June 2021)

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενηµέρωση του κοινού και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αντικαταστήσουν τη συµβουλή ιατρού ή άλλου αρµοδίου επαγγελµατία υγείας.

GR-NON-00721