Economist Impact: Greece’s Agenda to Combat Cancer-Μάρτιος 2023

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Economist Impact με τίτλο “H ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου”, υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ και με την υποστήριξη της MSD Ελλάδος.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου, αναφερόμενη σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την σημαντικότητά του. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που συνιστούν εμπόδιο στην παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας για τον καρκίνο.

Ο Υπουργός Υγείας, κύριος Θάνος Πλεύρης, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μη πραγματοποίησης των απαραίτητων εξετάσεων, σαν επίπτωση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το μητρώο του παιδικού καρκίνου.

Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ, παθολόγος-ογκολόγος, κυρία Ζένια Σαριδάκη, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης των ογκολόγων και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποίηση των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των ογκολογικών φαρμάκων, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την έναρξη της διαμόρφωσης του μητρώου ασθενών με καρκίνο, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Αν. Υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, κυρία Φλώρα Μπακοπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκου, κυρία Νάντια Γκογκοζώτου, σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και των συλλόγων ασθενών από την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Βασικοί πυλώνες θεματολογίας του συνεδρίου ήταν οι εξής:

  • Η μείωση των ανισοτήτων αναφορικά με τον καρκίνο στην Ευρώπη,
  • Η πορεία της Ελλάδας προς μια εθνική στρατηγική κατά του καρκίνου, τονίζοντας τη σημασία της επένδυσης σε καινοτόμες θεραπείες, του ασθενή ως επίκεντρου της στρατηγικής και υπογραμμίζοντας το ρόλο της νοσηλευτικής ογκολογίας στη διαχείριση του καρκίνου
  • Η αξία της καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα Εθνικά προγράμματα πρόληψης, οι νέες συστάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα πρόληψης μέσω του εμβολιασμού και ο ρόλος του υγειονομικού εγγραμματισμού του πληθυσμού.
  • Η αξίας της έγκαιρης διάγνωσης και της εξέτασης των βιοδεικτών, όπου αναγνωρίστηκε η σημαντικότητα των βιοδεικτών στην κλινική πράξη και η αξία της εφαρμογής ιατρικής ακριβείας για την επίτευξη καλύτερων εκβάσεων για τον ασθενή
  • Οι μελλοντικές εξελίξεις γύρω από τον καρκίνο: οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, η τεχνητή νοημοσύνη στην έρευνα για τον καρκίνο, ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και το αποτύπωμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην έρευνα για τον καρκίνο
  • Η έγκαιρη διάγνωση και η βελτίωση της θεραπευτικής διαχείρισης, οι εξελίξεις αναφορικά με την αξιολόγηση των νέων θεραπευτικών επιλογών κατά του καρκίνου, η χρήση εργαλείων που καταγράφουν την εμπειρία των ασθενών και η σημασία της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας
  • Η σημασία της αξιοποίησης των δεδομένων στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών υγείας, των ψηφιακών εργαλείων στην κλινική πράξη, και των προγραμμάτων κατ’οίκον θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο.

Tην MSD εκπροσώπησαν ο Cyril Schiever, Πρόεδρος Mid Europe της MSD και η Vanessa Witte, Ιατρική Διευθύντρια Ογκολογίας EMEAC της MSD. Στην ομιλία του ο Cyril Schiever επεσήμανε τα σημαντικά βήματα προόδου ως προς τα εμβόλια που μπορούν να προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου, τις νέες διαγνωστικές μεθόδους και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου καθώς και τις νέες καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να διατεθούν σε πρωιμότερα στάδια του καρκίνου. Η κυρία Vanessa Witte, Ιατρική Διευθύντρια Ογκολογίας, EMEAC, MSD σημείωσε ότι παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου και μοιράστηκε την εικόνα του μέλλοντος με την εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπείας και νέων εργαλείων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 345 άτομα με φυσική παρουσία στο χώρο του συνεδρίου, ενώ 9.810 άτομα από 34 χώρες την παρακολούθησαν διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: Economist Conferences – Greece – Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (hazliseconomist.com)